MASINARIA CEHOV

MASINARIA CEHOV

De Matei Visniec
Cu: Mihai Badoi, Ionut Gurgu, Iulian Babulea, Andrei Cotocu, Bogdan Stroe, Gratiela Popa, Diana Dumbrava, Dana Roman, Tara Constantinescu, Cora Manole
Coordonator spectacol: Cristian Bajora
Durata: 1h45

Toata lumea, cand aude Cehov, aude teatru. Dar cine e Cehov azi si ce a ramas din el? MASINARIA CEHOV este un teatru al absurdului care il aduce pe autor in viata personajelor sale. Inainte de moarte, ca o revelatie, destinele unor personaje lasate neterminate sunt continuate intr-un univers fantastic, unde se indeplineste fantezia oricarui scriitor – intalnirea cu propriile creatii.

REZERVA BILETE

Actori


Ionut Gurgu

Ionut Gurgu


Iulian Babulea

Iulian Babulea


Diana Dumbrava

Diana Dumbrava


Dana Roman

Dana Roman


Tara Alexandra

Tara Alexandra


Cora Manole

Cora Manole

Toată lumea, când aude Cehov, aude teatru. Dar cine e Cehov azi și ce a rămas din el? MAȘINĂRIA CEHOV este un teatru al absurdului care îl aduce pe autor în viața personajelor sale. Înainte de moarte, ca o revelație, destinele unor personaje lăsate neterminate  sunt continuate într-un univers fantastic, unde se îndeplinește fantezia oricărui scriitor – întâlnirea cu creațiile sale.

Prin aceasta intalnire fantasmagorica, Cehov devine personaj alaturi de personajele sale si joaca rol de tata si Dumnezeu al acestora. Personajele reunite au sansa de a-si continua destinele pe care autorul le-a lasat nefinalizate sau cu semne de intrebare. Aparitia Anei Petrovna (SARAH), singurul personaj al carui destin este rezolvat de autor printr-o moarte tragica, este semnificativa pentru Cehov si dezvaluie stadiul avansat al bolii care il acapareaza. Cehov pare a fi pedepsit de lumea creata chiar de el, pentru ca se stinge in acelasi fel precum propriul personaj: din cauza tuberculozei.

 

Pentru a intelege desfasurarea actiunii trebuie sa faceti cunostinta cu personajele create de Cehov, care apar in spectacolul MASINARIA CEHOV:

 

Anton Pavlovici CEHOV – scriitor si medic rus, nascut in 1860, mort de tuberculoza pulmonara in 1904; ultima sa piesa a fost „Livada de visini”.

ANFISA – batrana bona, 80 de ani, personaj in piesa „Trei surori”, ea este persecutata de Natalia Ivanova, mama lui Bobik.

TRECATORUL – personaj in piesa „Livada de visini”; isi face aparitia in actul al doilea, in momentul in cand doamna Ranievskaia si celelalte personaje care graviteaza in jurul ei privesc apusul soarelui; trecatorul intreaba care este drumul spre gara, apoi, recurgand in continuare la un limbaj pretios si extrem de politicos, cere „treizeci de copeici” pentru un rus „infometat”.

Ermolai Alexeievici LOPAHIN – personaj in „Livada de visini”; negustor bogat, el este cel care cumpara livade de visini a doamnei Ranievskaia cu care intretine relatii pline de ambiguitate; „Tatal meu a fost iobagul bunicului si al tatalui dvs.; dar dvs. ati facut atatea lucruri pentru mine ca am uitat toate astea; si tin la dumneavoastra ca la cineva apropiat, foarte apropiat…” Intr-una din scrisorile sale Cehov spune despre acest personaj: „nu este un negustor in sensul vulgar al cuvantului… el este, fara indoiala, un negustor, dar mai este, in toate sensurile, un om de treaba”.

Irina Nikolaievna ARKADINA – actrita, personaj in ”Pescarusul”, mama lui Treplev, femeie egocentrica si zgarcita.

Konstantin Gavrilovitch TREPLEV – tanar cu veleitati artistice, personaj in „Pescarusul”; dupa o prima incercare de sinucidere, ratata, la sfarsitul piesei repeta tentativa. ”Ma face sa sufar faptul de a avea ca mama o actrita celebra, cred ca daca ar fi fost o femeie oarecare as fi fost mult mai fericit.”

Ana Petrovna (SARAH) – personaj in „Ivanov”, sotia de origine evreiasca a lui Ivanov; ea sfarseste prin a muri de tuberculoza pulmonara; sfarsitul ei este grabit de comportamentul lui Ivanov care nu o mai iubeste si nici nu-i ascunde acest adevar.

Evgheni Konstantinovici LVOV – „tanar medic de departament”, personaj in „Ivanov”; el este in acelasi timp devotat meseriei sale, dar destul de obtuz cand e vorba de psihologia umana; el isi asuma intr-un fel rolul de Mare Inchizitor pe langa Ivanov (”Nikolai Alexeievici Ivanov, o declar in fata tuturor, sunteti un las”); el este gata sa se bata in duel cu Ivanov pe care il considera responsabil de moartea Anei Petrovna (Sarah), sotia maltratata a lui Ivanov; in prima parte a piesei Lvov incearca sa o trateze pe Ana Petrovna si sa-i deschida ochii in privinta caracterului „blestemat” al lui Ivanov; din piesa se intelege ca Lvov este in mod secret indragostit de aceasta femeie condamnata sa moara de tuberculoza.

Ivan Romanovici CEBUTIKIN – personaj in „Trei surori”; 60 de ani, doctor care a uitat insa mai tot ce tine de profesie, el este omul care a ratat totul in viata: „In realitate n-am facut niciodata nimic. De cand am terminat universitatea n-am miscat un deget, n-am citit o carte, n-am citit decat ziarul..”; el pretinde ca ar fi iubit-o la nebunie pe mama celor trei surori.

PROGRAM SPECTACOLE